sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Työelämän laatu on vuosikymmenen kysymys

Päivän Hesarin talousosio käsitteli pääjuttunsa verran blogin aihetta. Varsinaisesti isoin viesti oli se, että työttömyys ei ole enää häpeä, vaan se voi olla jopa oman valinnan tulos. Kaikki kun eivät enää ajattele että työ on ainut tai koko elämän sisältö. Ja että sillä on väliä millaisessa paikassa ja ilmapiirissä työskentelee.

Minun huomioni kiinnittyi kuitenkin jutun kyljessä olleeseen listaan viiden eri asiantuntijan näkemyksistä 2010-luvun isoista kysymyksistä. Lääkärikeskus Mehiläisen työpsykologi, Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori, työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja ja jopa Elinkeinoelämän keskusliiton asiantuntija mainitsivat kaikki työelämän laadun, enemmän tai vähemmän eri sanoilla.

Komppaan kovasti. Työurien pidentäminen todella on tärkeä kansantaloudellinen kysymys lähitulevaisuudessa, ehkä tärkein. Työryhmät pohtivat mikä eläkeiän pitäisi olla ja miten helposti eläkkeelle yleensäkään on sopivaa päästä. Fakta nyt kuitenkin on se, että edes nyt läheskään kaikki eivät ole kokoaikaisesti töissä täyteen eläkeikään saakka. Työkyvyttömyyseläkkeelle päätyy jatkuvasti ihmisiä. Ja yleisin syy on mielenterveyden ongelmat. Ja niihin tyypillisin syy on pitkittynyt työperäinen stressi.

Suomeksi: Monilla on töissä niin hirveää että siinä lähtee järki.

Sain taannoin irkissä luettavakseni lainauksen joltain minulle tuntemattomalta tyypiltä. Henkilö päivitteli, että kun käy töissä, niin eipä se aika riitä oikein mihinkään. Että viikonloppuna ehtii vähän jotain. Ja jatkoi että no sitähän se elämä on, viikonlopun ja loppupeleissä eläkkeen odottelua.

Kärjistetysti, olemme tilanteessa jossa ihmiset eivät kestä töissä terveenä tai vähintäänkin odottelevat jatkuvasti aikaa jolloin töissä ei tarvitse olla. Onko kumma että tällä taustalla töistä lähdetään heti kun vain on mahdollista? On aivan turha kuvitella, että mikään muu kuin työelämän saattaminen sellaiseksi että ihmiset haluavat olla töissä siksi, että töitten tekeminen on kivaa, eikä siksi että on pakko, tulee tuottamaan mitään merkittävää muutosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti